Vår hemmabacke Swinghill öppnar lördag 10.12.2022

Bästa Fjällskidare,

Det är med glädje vi kan meddela att vår härliga hemmabacke Swinghill kommer att öppna inkommande veckoslut. Från lördag 10.12 kl 10.00 öppnar backen för säsongen 2022-2023. I detta skede öppnar enbart familje- och tävlingsbacken, barnbacken och snow park -området är inte ännu klara. Ankarliften är inte ännu i användning heller.

Med detta glädjebudskap önskar jag er alla en riktigt stämningsfull och högtidlig självständighetsdag 2022!

Eder ordförande,
Björn
040-760 96 92

FK-37 Ylläs-läger december 2022

Hej alla juniorer och föräldrar,

Det traditionella Ylläs lägret över självständighetshelgen 2-7.12.2022 närmar sej med stormsteg. Lägret är främst avsett för juniorerna i träningsgrupperna och deras familjer, men övriga medlemmar är också hjärtligt välkomna. De som inte åker slalom kan istället njuta av frisk luft och underbar natur i flataspåret.

Vi ber er nu anmäla er till lägret så vi vet hur många juniorer och vuxna vi kan räkna med att deltar. För att kunna ordna lägret behövs 18 eller fler deltagare. Max antal deltagare är 36 st.

Vänligen anmäl er senast 27.10 till: martin@fk-37.fi och bekräfta ert deltagande genom att betala fakturan som ni får på MyClub. Förfallodag för fakturan kommer att vara den 3.11.

Tidtabellen för transporterna

Tidtabell uppresa:

 • avresa i två personers sovkupéer från Helsingfors fredagen den 2.12 klo 20:29
 • ankomstKolari lördagen den 3.12 kl. 10:43
 • avresa beställd buss från Kolari kl. 11:00
 • ankomst till Stena på lördagen kl. 11:40

Tidtabell nerresa:

 • avresa beställd buss från Stena tisdagen den 6.12 kl. 18:40
 • ankomst Kolari kl. 19:20
 • avresa i två personers sovkupéer från Kolari kl. 19:42
 • ankomst till Helsingfors på onsdagen den 7.12 kl. 10:45

Träning på lägret

Under själva lägret kör vi två träningspass per dag med lunch emellan passen, förutom första dagen då vi kör ett träningspass. Det kommer att tränas både slalom och storslalom. I år blir det teknikträningar utan portar på Ylläs de två första dagarna, varefter det blir banåkning på Levi tredje och fjärde dagen. Juniortränare Chris Karlemo leder träningsverksamheten och aktiviteterna börjar med morgongymnastik på gården före frukosten.

Boende på Stena

Boendet ordnas på Stena som alltid tidigare och och frukost och middag förtärs på Stena. Lunch i backen. Det ordnas busstransport från Stena till backarna på morgnarna och tillbaka till Stena efter avslutade träningar.

Priser för lägret

Juniorer 6-12 år650 €
Juniorer 12-16 år745 €
Vuxna880 €
Vuxna utan liftkort750 €


Priserna inkluderar:

 • Träning
 • Resor
 • Fullpension
 • Liftkort

Anmälan

Vänligen anmäl er senast 27.10.2022 till martin@fk-37.fi
Ni kan också ringa Martin Silfverberg 050 464 4841 eller Chris Karlemo 044 595 0016 om ni har frågor.

Vi återkommer med mera detaljerad info samt program när vi har deltagarantalet klart.

Välkomna till Ylläs!

Årsmöteskallelse 30.6.2022

Bästa medlem,

Enligt stadgarna skall Fjällskidarklubben hålla årsmöte före utgången av juni, och mötet skall sammankallas två veckor före med en annons i en svenskspråkig tidning i huvudstadsregionen. Denna årsmötekallelse publiceras denna vecka i Hufvudstadsbladet:

Fjällskidarklubben -37 r.f. kallar sina medlemmar till årsmöte torsdag 30.6.2022 kl. 18.00. Mötet hålls virtuellt. Anmäl ditt deltagande till peik@fk-37.fi för att få en länk till videomötet.

Vi önskar alla medlemmar hjärtligt välkomna till detta årsmöte, där vi behandlar stadge-enliga ärenden:

1. öppnande av mötet samt konstaterande om dess stadgeenlighet och beslutförhet 

2. val av ordförande, sekreterare och två protokolljusterare för mötet 

3. föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut för föregående räkenskapsperiod

4. föredragning av verksamhetsgranskningsberättelsen

5. fastställande av bokslutet och verksamhetsberättelsen samt beviljande av ansvarsfrihet åt styrelsen och övriga redovisningsskyldiga 

6. val av ordförande och ledamöter till styrelsen i stället för dem som är i tur att avgå 

7. val av ordförande för valberedningen och val av medlemmar till valberedningen i stället för dem som är i tur att avgå 

8. val av två verksamhetsgranskare och en suppleant 

9. presentation och godkännande av styrelsens verksamhetsplan för följande verksamhetsperiod

10. fastställande av budgeten för följande räkenskapsår 

11. fastställande av medlems- och inskrivningsavgifterna för följande räkenskapsår 

12. fastställande av understödsmedlemmarnas årsavgift

Årsmötet kan också behandla andra ärenden som särskilt nämnts i kallelsen. Om en föreningsmedlem önskar att ett ärende ska behandlas av årsmötet, ska det tillställas styrelsen senast en vecka före mötet.

Vänliga hälsningar,
Peik Aschan, sekreterare

Fjällskidarklubben -37 i nyheterna: skolornas skidkväll och sportlovstips

Fjällskidarklubben -37 har förekommit i Hufvudstadsbladets rapportering de senaste veckorna.

Först en artikel om skolornas skidkväll som vi ordnade den 11 februari: https://www.hbl.fi/artikel/fjallskidarklubben-bjuder-in-skolelever-pa-slalomkvall-till-noux/.

Vi kunde glädja oss att ha 480 anmälda men kunde tyvärr bara ta emot 300 skidåkare i backen. Men var säker på att vi ordnar en ny skolornas skidkväll nästa säsong!

Och sedan den 21 februari hade HBL en feature om sportlovsfirande i slalombacken, där vår skidskolechef Alexandra Krabbe och styrelsemedlem Annika Kolster delade med sig tips om skidåkning: https://www.hbl.fi/artikel/ska-du-fira-sportlov-i-slalombacken-tank-pa-detta-fore-forsta-aket/

Läs mer på HBL:s sidor!

Skolornas skidkväll i Noux slalombacke 11.2.2022

FK-37 önskar lågstadieelever med föräldrar välkomna på gratis skidkväll till Noux slalombacke 11.2.2022!

Det bästa med vintern är skidåkning, tycker vi som tillbringar kvällar och veckoslut i Swinghills slalombacke i Noux. Därför bjuder Fjällskidarklubben -37 r.f. i samarbete med Swinghill lågstadieelever i Esbo, Grankulla, Helsingfors, Vanda och Kyrkslätts svenska skolor att gratis testa på utförsåkning fredagen 11.2.2022 kl. 17-20.

Vi ordnar ingen direkt skidskola men har skidlärare, tränare och andra aktiva på plats för att visa och förklara. Du kan alltså vara helt första gången i backen (finns en liten och trygg backe för de som aldrig åkt tidigare), eller du kan pröva på både banåkning och freestyle. Alla barn deltar på vårdnadshavarnas ansvar.

Evenemanget är gratis, men för att veta hur många som kommer önskar vi att du anmäler dig via länken nedan.

Vi kan ta emot 300 anmälningar, platserna fylls i anmälningsordning. De som har anmält sig håller vi kontakt med per den e-post ni uppgivit, övriga håller vi uppdaterade på hemsidan och via sociala medier.

Den som inte har utrustning kan hyra den på plats för 10€ (pjäxor, skidor, hjälm). Vi har hyresutrustning för ca 100 barn, så låna gärna av någon bekant. Alla skidåkare bör ha hjälm. Caféet har öppet och även mat finns att köpa.

Anmäl dig här: https://forms.gle/cvv1D8EosLaxab1c6

Föräldrar och familj är välkomna med, även de skidar gratis denna kväll. Eftersom vi vill att så många barn som möjligt får skida, hoppas vi dock på att högst en vårdnadshavare är med i backen.

Mvh,

FK-37 Alpine Racing Club och Swinghill

Beställ FK-37 skidrockar senast 9.1.2022!

God fortsättning!

Klubbens medlemmar erbjuds möjlighet att införskaffa skidrockar i klubbens färger och med klubbens anrika logo. Vi har inlett ett samarbete med svenska tillverkaren av skidkläder BeyondX (www.beyondx.se), vars kläder syns på många klubbars och landslags medlemmar.

Beställning görs via ett formulär som hittas här: https://forms.gle/XPTC5Lem1zateCtF7.

I formuläret finns närmare information om modeller, design, material och priser. Storleksprövning har ordnats två gånger före jul.

NB! Fristen för beställningarna går ut inkommande söndag, 9. januari.

Vore kul med mycket nytt rödvitt både i hemmabacken och annanstans, så utnyttja detta fina tillfälle till att komma med och bekänna färg :).

Har du en fråga om kläderna eller arrangemangen besvarar Martin Silfverberg (martin@fk-37.fi) dem gärna!

Hälsningar,

Björn, ordförande

Ylläs träningsläger i december 2021

Hej alla juniorer och föräldrar,

Det traditionella Ylläs-lägret över självständighetshelgen närmar sej med snöstormsteg. Lägret är främst avsett för juniorerna i träningsgrupperna och deras familjer, men övriga medlemmar är också hjärtligt välkomna. De som inte åker slalom kan istället njuta av frisk luft och underbar natur i flataspåret.

Vi ber er nu anmäla er till lägret så vi vet hur många juniorer och vuxna vi kan räkna med att deltar. För att kunna ordna lägret behövs 18 eller fler deltagare. Max antal deltagare är 36 st.

Vänligen anmäl er senast 28.10 till martin@fk-37.fi och bekräfta ert deltagande genom att betala fakturan som ni får på MyClub. Förfallodag för fakturan kommer att vara den 4.11.

Tidtabellen för transporterna

Tidtabell uppresa:

 • avresa i två personers sovkupéer från Helsingfors torsdagen den 2.12 kl. 19:29
 • ankomst Rovaniemi fredagen den 3.12 kl. 07:29
 • avresa beställd buss från Rovaniemi kl. 08:00
 • ankomst till Stena på torsdagen kl. 10:30

Tidtabell nerresa:

 • avresa beställd buss från Stena måndagen den 6.12 kl. 14:45
 • ankomst Rovaniemi kl. 17:15
 • avresa i två personers sovkupéer från Rovaniemi kl. 17:45
 • ankomst till Helsingfors på tisdagen den 7.12 kl. 06:27

Träning på lägret

Under själva lägret kör vi två träningspass per dag med lunch emellan passen, förutom första och sista dagen då vi kör ett träningspass. Det kommer att tränas både slalom och storslalom. Juniorträningschef Saana Ahonen leder träningsverksamheten och aktiviteterna börjar med morgongymnastik på gården före frukosten.

Boende på Stena

Boendet ordnas på Stena som alltid tidigare och och frukost och middag förtärs på Stena. Lunch i backen på restaurang Taiga. Det ordnas busstransport från Stena till backen på morgnarna och tillbaka till Stena efter avslutade träningar.

Priser för lägret

Juniorer 6-12 år585 €
Juniorer 12-16 år670 €
Vuxna795 €
Vuxna utan liftkort685 €

Priserna inkluderar:

 • Träning
 • Resor
 • Fullpension
 • Liftkort

Anmälan

Vänligen anmäl er senast 28.10.2021 till martin@fk-37.fi
Ni kan också ringa Martin Silfverberg om ni har frågor, tel 050 464 4841

Vi återkommer med mera detaljerad info samt program när vi har deltagarantalet klart.

Välkomna till Ylläs!

Anmälningen till skidskolan öppnar 8.11.2021

Anmälningen till grupperna öppnar måndag 8.11.2021 kl. 8.00. Var beredd! 🙂

 • Skidskolan börjar lördag 8.1.2022 förutsatt att snöläget tillåter.  
 • Lektionerna är liksom i fjol 60 min.
 • Vi skidar 8 gånger, med paus under sportlovet. 
 • Priserna uppdateras ännu, så snart vi hunnit bestämma dem.

Nytt för i år:

 • Veckokursens liftkort är giltigt alla veckodagar!
 • Vi utreder också intresset för skidskola på onsdagar. Denna grupp planeras speciellt för barn med syskon som deltar i intressetävlingarna. Våra vanliga skidskoledagar har varit måndag, torsdag och lördag.

SPORTLOVSLÄGER PÅ SKIDOR – HIIHTOLOMALEIRI RINTEESSÄ

DATUM: 22.2 – 24.2.2021 VARJE DAG FRÅN KL. 10-14
PRIS: 159€

INGÅR:
• LIFTKORT
• LUNCH + BULLA
• SKIDSKOLA

ANMÄLNINGEN ÖPPNAR I MYCLUB 31.1.2021

Kom med och skida på sportlovet!

FK-37 erbjuder nu ett roligt program för sportlovet. Vi skidar, leker och lär oss 4 timmar per dag. Det finns två olika lägergrupper, en för nybörjare och en för dem som skidat lite mera.

Med nybörjargruppen åker de som kan göra plogsvängar och klarar sig i knappliften. Vi övar på att göra säkrare svängar genom roliga och mångsidiga lekar.

I fortsättningsgruppen åker de som skidat lite mera. Vi övar på parallellsvängar och carvingsvängar. Vi strävar efter ett mer kontrollerat och fartfyllt skidande.

Båda grupperna har en 30 minuters lunchpaus i Café-37 och tar mera pauser vid behov.

Om du inte ännu är medlem i FK-37 bör du skriva in dig i samband med att du anmäler dig till lägret. Medlemsavgiften är för juniorer 40€.


HIIHTOLOMALEIRI RINTEESSÄ

PÄIVÄMÄÄRÄ: 22.2 – 24.2.2021 JOKA PÄIVÄ KLO 10-14
HINTA: 159€

SISÄLTÄÄ:
• HISSILIPUN
• LOUNAAN
• HIIHTOKOULUA

ILMOITTAUTUMINEN AUKEAA MYCLUBISSA 31.1.2021

Tule mukaan lasketteluleiriin!

Leirillä leikitään, hiihdetään ja pidetään hauskaa 4 tuntia päivässä. Meillä on kaksi eri ryhmää, alkeis ja jatko.

Alkeisryhmä on niille jotka jo osaavat tehdä auraavia käännöksiä ja pärjäävät sompahississä. Tässä ryhmässä tavoite on tehdä käännöksistä entistä varmempia leikin kautta.

Jatkoryhmässä laskee ne jotka ovat laskeneet enemmän. Harjoitellaan käännöksiä yhdensuuntaisin suksin ja carvingkäännöksiä. Pyrimme hallittuun ja nopeatempoiseen lasketteluun.

Molemmilla ryhmillä on 30 minuutin lounastauko rinnekahvilassa ja pidetään lisää taukoja tarpeen mukaan.

Jos et vielä ole seuran jäsen, sinun tulee liittyä jäseneksi leirille ilmoittautumisen yhteydessä. Jäsenmaksu junioreille on 40€.

Hjärtligt välkomna till Fjällskidarklubbens skidskola 2021! Tervetuloa hiihtokouluun!

Här ett infopaket inför säsongstart imorgon!. Suomenkielinen versio alempana. 

Hjärtligt välkomna till Fjällskidarklubbens skidskola 2021!

Vi är väldigt glada att kunna starta skidskolan som planerat med start lördag 9.1. Samma dag öppnar slalombacken. Aktuell information hittar ni här: https://www.fk-37.fi/2021/01/05/fjallskidarklubbens-verksamhet-i-egna-backen-borjar-9-1/ 

Vi hoppas ni bekantar er med informationen i förväg och tar koronarestriktionerna i beaktande, så att vi kan koncentrera oss på skidåkningen och erbjuda en trygg hobby för både barn och vuxna.

 1. Sjuka barn stannar hemma! Vi litar på att ni följer denna grundregel. I slutet av säsongen erbjuder vi en kompensationsgång för dem som varit borta. 
 2. Våra grupper är små, och vi strävar att hålla gruppen samma. 
 3. Lärare kommer att använda mask ifall vi mot förmodan måste vara inomhus eller i närkontakt, utomhus håller vi säkerhetsavstånd. Detta eftersom barnen hör dåligt med mössa och hjälm. Nybörjare lär sig liksom tidigare att stiga upp själva då de faller, men visst kommer läraren att hjälpa när det behövs. Däremot önskar vi att ni föräldrar hjälper med toabestyr, helst före lektionen. 

Skidbiljett behöver alla! Om du har ett Snowcard KOM IHÅG ATT TA MED DET! Om du köpt och betalat  liftkortet via Skidskolan finns ert namn på en lista (även de som flyttat kortet från ifjol). OBS! Vi kan inte ge kort om biljetten är obetald.

Om du köpt ett Snowcard laddar vi kortet färdigt och delar ut dem på plats och ställe. 

Biljetterna säljs på utsidan via lucka, vi är flera på plats för att allt ska löpa smidigt men kom i tid så att vi alla är färdiga då lektionen börjar. I år är pauserna mellan lektionerna lite längre för att undvika trängsel. 

Gröna gruppen träffas vid på toppen av barnbacken, närmare starttornet, blåa gruppen vid toppen av barnbacken, närmare liften. Röda gruppen och Race träffas utanför uthyrningen. Freestyle träffas vid grillplatsen vid liftens toppstation. Platserna är utmärkta med flaggor.    

Mera praktiska tips om utrustning och annat hittar ni här: https://www.fk-37.fi/skidskolan/praktiska-rad/ 

Inkommande lördag utlovas kallt väder: -12°C. Varma pjäxor håller fötterna varma och en riktig slalomsocka är en bra investering. 

I omklädningsrummet/huset uppe på backen kan man byta kläder vid behov, men det finns inte plats att förvara saker. I detta utrymme bör alla använda mask, så lättast är att göra sig färdig hemma. 

Uthyrningen är öppen för er som behöver utrustning. Swinghill erbjuder säsonghyra för utrustningen för 99 euro. Det finns hjälmar och glasögon till försäljning.  

För er som är anmälda på veckokursen gäller biljetten alla vardagskvällar. Lördagskortet gäller hela lördagen. Är du sugen på mera åkning? 2 lektioner/vecka erbjuder vi för 200 euro. Detta finns inte som paket, kontakta alexandra@fk-37.fi ifall du kommer på flera lektioner! 

Sportlovet kommer att se annorlunda för många: Är ni hemma är Solvalla Snowcamp https://www.folkhalsan.fi/kurser/lager/solvalla-snow-camp/ ett heldagsalternativ för skolbarn åk 3-6. Fjällskidarklubben planerar i år skidskola även under sportlovet, då ordinarie kurser har paus. Hör gärna av dig redan nu om du är intresserad, så planerar vi program enligt efterfrågan!

Vi håller er uppdaterade vad gäller eventuella evenemang på https://www.facebook.com/Fjallskidarklubben37 och https://www.instagram.com/fk37alpine/ men som det är nu är det avstånd och mindre grupper som gäller. 

Vi är säkra på att vi tillsammans kan genomföra skidskolan tryggt och ser fram emot säsongen!

Vi ses i backen!

Alexandra Krabbe, Annika Kolster, Björn Elfström och alla skidlärare


Tervetuloa hiihtokouluun!

Olemme innoissamme kun pääsemme aloittamaan laskettelukauden suunnitelman mukaisesti alkaen lauantaina 9.1.2021! Aiempi info löytyy tämän linkin kautta: https://www.fk-37.fi/2021/01/05/fjallskidarklubbens-verksamhet-i-egna-backen-borjar-9-1/ 

Koronarajoitteet koskettavat meitä kaikkia, yhdessä voimme varmistaa, että lasten hiihtokoulu toteutuu turvallisesti ja mukavasti. 

 1. Luotamme siihen, että et tuo sairasta lasta hiihtokouluun. Järjestämme kauden lopussa ylimääräisen opetuskerran, jolloin poissaoloja voi korvata. 
 2. Ryhmät ovat pieniä. 
 3. Opettajat suosivat ensisijaisesti turvaetäisyyksiä, sillä lapset kuulevat kypärä päässä muutenkin huonosti. Mikäli joudumme lähikontaktissa toimimaan tai sisätiloihin, käytämme maskia. Aloittelijat opettelevat aina nousemaan itse, niin tänäkin vuonna. Autamme toki aina mikäli tarvetta on! Sen sijaan pyydämme että vanhemmat huolehtivat vessareissuista jo ennen tunnin alkua. 

Lippu on kaikille tarpeen, otathan olemassa olevat Snowcardit mukaan! Meillä on listat lippunsa hiihtokoulun kautta maksaneista (myös 2020 kaudella) mutta mikäli maksu on maksamatta emme voi korttia antaa.

Mikäli olet ostanut Snowcardin lataamme kortin valmiiksi. Lipunmyynti tapahtuu tänä vuonna ulkona, luukun kautta. Tulethan ajoissa jotta kaikki ovat valmiina kun tunti alkaa! Pidämme hieman pidemmät tauot, jotta ruuhkasta vältytään.

Vihreä ryhmä kokoontuu lapsirinteen yläosassa, lähtötornin lähellä. Sininen ryhmä myös rinteen yläosassa, lähempänä hissiä. Punainen ryhmä ja Race kokoontuu vuokraamon edessä, Freestyle grillipaikan kupeessa rinteen yläosassa.   

Tulevana lauantaina on luvattu -12°C, joten lämpimät monot pitävät jalat lämpiminä. Laskettelusukka on hyvä sijoitus. Hyviä vinkkejä olemme koonneet tähän: https://www.fk-37.fi/suomeksi/hiihtokoulu/kaytannon-vinkkeja/

Varusteita voi tarvittaessa vaihtaa uudessa, vuokraamon vastapäätä sijaitsevassa kopissa. Kopissa pitää käyttää maskia. Vuokraamossa asioivat vain vuokraamon asiakkaat. Muistathan mahdollisuuden vuokrata välineitä koko kaudeksi hintaan 99 euroa? Kypäriä ja laskettelulaseja on myös myynnissä.  

Viikkokurssilaisten lippu on voimassa arki-iltoina, lauantairyhmäläisten lippu koko lauantain. Haluatko laskea enemmän? Tarjoamme 2 tuntia viikossa hintaan 200 euroa. Tämä vaihtoehto ei löydy MyClubista, joten ole yhteydessä alexandra@fk-37.fi jos olet kiinnostunut.

Hiihtoloma moni meistä viettää kotimaassa, mikäli olet pääkaupunkiseudulla 3-6 luokkalaisille löytyy Solvallan järjestämä leiri https://www.folkhalsan.fi/fi/kurser/lager/solvalla-snow-camp/. Myös Fjällskidarklubben suunnittelee tänä vuonna hiihtolomakursseja kun laskettelukoulu on tauolla. Ole yhteydessä jos haluat osallistua, niin suunnittelemme kurssit toiveiden mukaan!

Tällä hetkellä pidämme toiminnan pienimuotoisena mutta aktiivisena, koronarajoitteita noudattaen. Pidämme teidät ajan tasalla myös somessa: https://www.facebook.com/Fjallskidarklubben37 ja https://www.instagram.com/fk37alpine/ 

Yhdessä voimme taata sekä lapsille että aikuisille hauskaa ulkoilua turvallisesti!

Nähdään mäessä!

Alexandra Krabbe, Annika Kolster, Björn Elfström ja kaikki hiihdonopettajat