Käytännön vihjeitä

Tervetuloa FK-37 n hiihtokouluun! Toivomme että talvesta tulee luminen kunhan se alkaa! Alla käytännön tietoa. 

Sää: Lumetus on mahdollista kun ulkona on pakkasta, joulukuu 2019 oli poikkeuksellisen lämmin mikä on tuottanut viivettä hiihtokoulun alkuun. Nuuksiossa on hieman kylmempää kuin aivan rannikolla ja lumi säilyy hyvin. Laskettelupäivä voi olla oikein hyvä vaikka Helsingistä satiaisikin lähtiessä vettä! Viime vuosina olemme lasketelleet vielä huhtikuussa. 

Meillä ei ole varsinaista pakkasrajaa- mutta räätälöimme tunnin tarpeen mukaan pitäen lämmittelytaukoja. 

Oppitunti kestää viikonloppuisin 1 h 15 min, arkisin 60 min.  Haluamme laskea rauhassa niin että lapsi ei koe tuntia stressaavana. Tulethan ajoissa jotta lapsesi voi aloittaa muiden mukana! Pienimille 75 min on pitkä aika ja aloittelijat pitävät usein leikkituokion tunnin aikana. 

Tunti alkaa ja loppuu vuokraamon edessä- aloittelijat laskevat lasten mäessä mutta siirtyvät sinne opettajan kanssa. Toivomme että annat opettajille työrauhaa pysymällä piilossa! Kokemuksen mukaan näin on kaikille helpompaa. Tartu tilaisuuteen ja laske itse! Se motivoi lapsia. Pienimmät haluavat usein tietää missä vanhemmat ovat, joten kerro jos poistut. Meillä on toki listoja- mutta puhelinnumero takissa nopeuttaa jos jotain sattuisi. 

Kaikilla tulee olla voimassa oleva vakuutus. Mikäli kotivakuutus ei kata laskettelua vakuutuksen voi hankkia SkiPass vakuutuksena. Muistathan kertoa mikäli lapsellasi on joku tauti (esim diabetes, epilepsia, näön/kuulonalenema) josta meidän on hyvä tietää.  

Välineet

Pakko myöntää- laskettelu on välinelaji ja väärät kamppeet voivat pilata kaiken.

Vuokraamosta löytyy välineitä- ja hintaan 119 e/kausi voi vuokrata koko kaudelle omat välineet. Pakettiin sisältyy monot, sukset, kypärä ja sauvat, nämä ovat käytössäsi Swinghillissa koko kauden, ja väleintä voi vaihtaa isompaan mikäli lapsi kasvaa kauden aikana. 

Mikäli harrastat säännöllisesti suosittelemme omia välineitä. Asioidessasi Skigarageissa Mankkaalla muista mainita missä lasket, FK:n jäsenille on usein erikoistarjouksia.  

Käytetyt lasten välineet toimivat hyvin- Kauniaisten Lafkanissa on hyvä valikoima, ja nettikirppiksiähän on paljon esim Facebookissa FK-37 Kamapörssi tai Alppivarusteiden kamapörssi. Muista että mitä parempi laskija sen kovempi kulutus- kisaajat kuluttavat monet sukset kaudessa. Myös temppu sukset ovat voineet saada kovempi tällejä. 

Lakettelija tarvitsee: Sukset– 10-20 omaa pituutta lyhyemmät. Tiimalasisukset ovat nykyaikaa- suorat sukset ovat yli 20 v vanhat ja niillä on ainoastaan nostalgia-arvoa. Tekniikka on eri suorilla suksilla tai tiimalaseilla laskiessa. 

Side säädellään monon pituuden mukaan (pituus lukee monossa) niin että mono on napakasti kiinni. Lisäksi siteessä on ns DIN arvo joka sätelee siteen irtoamista mikäli laskettelija kaatuu. Periaate on että mitä matalempi numero sen helpommin side laukeaa. Yksinkertaistettuna DIN voidaan laskea jakaamalla paino kymmenellä: 30 kg = 3- 60 kg=6. Laskettelijan voima ja kokemus vaikuttaa myös- esim 70 kg aloittelija= 6, 70 kg kisaaja =n 12. DIN säädellään sekä etu että takasiteessä. Huomiothan että väärä säätö on vaarallinen molempiin suuntiin- haluamme että suksi irtoaa kaatuessa, mutta se ei saa irtoa itsestään, älä siis laita liian pientä lukua ’varmuuden vuoksi’. Vuokraamo voi tarvittaessa ohjastaa säädöissä. 

Sauvoja tarvitaan punaisesta ryhmästä ylöspäin. Sauva on sopivan pituinen kun kyynärpää on 90-100 asteen kulmassa suksilla seistessä. 

Kypärä on pakollinen! Kypärän tulisi pysyä päässä myös sitä heiluttaessa. Laskettelulasit suojaavat silmät lumelta ja viimalta ja tulevat joinain päivinä jo aloittelijoilla tarpeeseen. Vältäthän pitkiä kaulaliinoja ja muita pitkiä vaatetuksia joista voisi jäädä hissiin kiinni. Selkäpanssari on kaikille suositeltava, rataryhmissä ja Freestylelaskijoilla pakollinen.  

Sopiva mono löytyy helpointen jos sisäkenkä poistetaan kuoresta, tällöin voi varmistaa että varpaan kohdalle jää n 1.5 cm tilaa. Lasten monot ovat löysemmät kuin aikuisten. 

Varpaiden ja sormien lämpimänä pitäminen onkin lajin haaste: tässä muutama vihje.

  • panosta hyvänlaatuiseen villasekoitteeseen laskettelusukkaan. Nihkeä puuvilla on kylmää ja kotikutoinen villasukka painaa ikävästi säären kohdalla.
  • Poista aina laskettelupäivän päätteeksi sisäkenkä ja anna sen kuivua, monoon laitettavia kuivureita on myös tarjolla. 
  • Huolehdi että mono on lämmin jalkaan laittaessa- älä säilytä niitä pitkään kylmässä autossa tai suksiboksissa. Kylmä mono voi olla myös todella vaikea saada jalkaan muovin jähmettyessä. Vuokraamossa mahtuu vaihtamaan kuivana ja lämpimänä.
  • Lämmin jalka pysyy lämpimänä. Lyhyt lenkki ennen kenkien riisumista on hyvä kikka. Myös housujen lumilukkoja kannattaa käyttää. Älä tunge housunlahkeita monoon vaan nosta ne monon päälle. 
  • Tarjolla on patterilla toimivia lämmittimiä- vanha hiihdonopettajien niksi löytyy myös lasten koossa. 
  • Pyrimme osaltamme pitämään lapset liikkeellä ja kylmänä päivänä myös hyppien ja kävellen. Rohkaise lapsia kertomaan mikäli he palelevat!
  • Ja mitä sormiin tulee- jos on märkä päivä vaihtohanskoja voi varata mukaan.  

Oikein varustautuneena varusteita ei sitten enää tarvitse miettiä- voi keskittyä laskemiseen! Toivottavasti viihdytte seurassamme!