Praktiska råd

Välkommen till FK-37:s skidskola! Här har vi samlat svar på vanliga frågor om skidskolan och övrig information.

Vi hoppas på en snörik och fin vinter! Här följer en del praktisk information, mycket är säkert bekant men somt kanske är nytt.

Skidsäsongen och väder

Backen Swinghill öppnar då det finns snö, och vi hoppas alla på en tidig köldknäpp som ger snöfall samt medger besprutning med konstsnö. De flesta år har vi kunnat öppna senast till jul. Backen har investerat i bättre snökanoner och vattenpump år 2019, och skaffat en nedkylningsanläggning för konstsnö år 2020, som ska tillåta effektivare snöskjutning redan med färre minusgrader. Så vi är bättre förberedda för säsongen än nånsin tidigare!

Noux är lite kallare än vid kusten och backen hålls skidbar länge. Det kan vara ypperligt skidväder i Noux fast det regnar i Helsingfors! T.ex våren 2019 kunde man skida ännu i april. Du kan följa med snöläget och se när backen är öppen på Swinghills hemsida.

Vi har ingen direkt köldgräns, men anpassar lektionen efter väder och temperatur och håller uppvärmningspauser när det behövs.

Lektionstiderna och samlingsplats

Våra lektioner är 60 minuter långa. Vi vill ha tid att åka och vill att barnen ska uppleva lektionen som stressfri. Kom i tid så ditt barn får börja med gruppen på utsatt tid! För de yngsta är lektionen lång — nybörjargrupperna har ofta en liten lekpaus i lektionspasset.

Lektionen börjar och slutar utanför uthyrningen, gröna grupperna i barnbacken. Då lärarna samlat ihop gruppen ber vi föräldrarna ge oss arbetsro. Passa på och åk själv! 🙂 Det motiverar också barnen.

Middag eller lunch i backen? Allt är lättare när magen är mätt. Café-37 serverar både mellanmål och varm mat (med beaktande av CODIV-restriktioner), så spara tid samt nerver och passa på att äta innan eller efter lektionen.

Kontaktuppgifter

De yngsta skidåkarna vill ofta veta var föräldrarna är, så säg gärna om du åker iväg. Vi har visserligen listor – men ett telefonnummer i skidjackan försnabbar om det händer något.

OM ditt barn har en sjukdom vi bör veta om (t.ex. diabetes, epilepsi, hörsel-/synnedsättning) kom ihåg att berätta det för läraren!

Allmänt om utrustning

Slalom är en utrustningsgren och tyvärr kan man sabba barnets skidupplevelse med fel grejer.

Ifall du vill hyra slalomutrustning erbjuder Swinghills uthyrning ett skidpaket till säsongshyra 99€ för skidskole-elever (129€ för andra). I paketet ingår skidor, pjäxor, hjälm och stavar. Utrustningen är till ert förfogande i Swinghill alla dagar hela säsongen, och kan uppdateras anefter barnet växer. 

För de som skidar regelbundet rekommenderar vi ändå egen utrustning. Skidskolan samarbetar med SkiGarage i Mankans, så säg att du är medlem i FK då du handlar.

Begagnade barnskidor fungerar också jättebra. Lafkan i Grankulla har stort utbud, liksom diverse nätauktioner fungerar. Föreningen har en egen Facebook grupp för utrustning vid namn FK-37 Kamapörssi.

För duktigare åkare tänk på att ju tuffare åkare desto större slitage — tävlingsåkare sliter ut flera par skidor per säsong. Också freestyle-skidor kan ha fått hårda smällar. Beakta detta om du köper begagnat.

Så väljer du rätt utrustning

Här nedan följer en grundkurs i slalomutrustning. För de som satsar allvarligt på slalom som tävlingssport, ta också en titt på vår detaljerade tävlingsutrustningsguide.

Skidor: Skidåkaren behöver skidor som är 10-20 cm kortare än egna längden. Carvingskidor gäller: har ni raka är de över 20 år och har närmast nostalgivärde.

Bindningen justeras enligt pjäxans storlek (länden står oftast på pjäxa och bindning) så att den sitter rätt. Dessutom justerar man på bindningen s.k. DIN, som bestämmer hur lätt bindningen utlöser vid fall. Principen är att ju tyngre och erfarnare skidåkaren är desto större tal. Förenklat kan man ställa in på vikten men stryka sista nollan: 30 kg = 3, 20 kg =2. 70 kg nybörjare = 6, 70 kg tävlingsåkare = ca 10.

Tänk på att fel inställning är farligt åt båda hållen. Det är dåligt om skidan inte lossnar, men farligt om den lossnar utan orsak i ett läge då det sätts kraft på den. DIN justering finns vanligtvis både på fram- och bak-bindning. Uthyrningen hjälper vid behov.

Stavar: I gröna grupperna används inte stavar, utan används regelbundet först från röda gruppen uppåt. I blåa grupper kan stavar behövas i slutet av säsongen. Stavarna ska vara så långa att armbågen är i 90-100 graders vinkel då barnet står på skidorna.

Hjälm är obligatoriskt! Hjälmen ska sitta så den inte rör sig då barnet skakar på huvudet. Skidglasögon skyddar ögonen mot kyla, drag och snö och kan vara bra redan i nybörjargruppen. Tänk på att allt långt och slängigt kan fastna i liften — inga lösa halsdukar eller slängmantlar!

Pjäxor testas lättast så att innerskon tas ur skalet. Det får gärna finnas 1,5 cm rum vid tån, men så att pjäxan kan spännas så att inte hälen rör sig. Barnens pjäxor är och skall vara lösare än vuxnas. Att hålla tår och fingrar varma är utmaningen, ett bra tips är investera i en slalomsocka som passar foten. Fuktig bomull är kall – hemstickade sockor är obekväma vid tryck.

Ta alltid ut innerskon och låt den torka efter skidningen. Se till att pjäxan är varm – lämna den inte i bilen, ta den in på värmning innan lektionen. I uthyrningen kan man byta skor torrt och varmt.

Ryggpansar skyddar rygg och njurar speciellt vid krockar. I banåkning och freestyle är ryggpansar obligatoriskt, men skydd rekommenderas varmt i alla åldersklasser!

Försäkring

Man bör ha en försäkring som täcker utförsåkning. Hemförsäkringar kan ha sådana moment, men det är på vårdnadshavarens ansvar att kontrollera detta. Vid behov kan SkiPass-försäkringsskydd köpas skilt. Det kostar 27€ och kan köpas av Finlands Skidförbund.

Tips för en lyckad start: nybörjare

  • Kom i tid till lektionen!
  • Tidigare skiderfarenhet behövs inte, men många frågar tips. Att hemma testa pjäxor och skidor och klampa omkring på en matta är bra. Skrinning (speciellt med hockeyskridskor) utvecklar balans och rörelserna är lika som i carving. Givetvis är all motion och längdåkning bra.
  • Nybörjargruppen är lämplig för 4 år uppåt, motoriskt duktiga barn som fyller 4 under säsongen brukar klara sig bra.
  • Toaletten finns under caféet och många lager kläder kräver tid för detta bestyr. Hjälpläraren hjälper under lektionen men kolla gärna toabehov innan lektionen börjar och uppmuntra ditt barn att berätta ifall det behövs.
  • Hemligheten med skidåkning är att skidorna svänger dit barnet tittar. Därför vill vi att uppmärksamheten riktas mot läraren. Ge läraren och barnet ro att träna och beundra åken först i slutet av lektionen.

Varma fötter — glada barn! 🙂

Är foten varm hålls den varm. En snabb springrunda innan skorna tas av värmer foten. Täta snölås och buntar, tråtta inte alla byxor i pjäxan utan lyft dem utanpå. Det finns batteridrivna pjäxvärmare att köpa, det gamla skidlärartrixet finns även i barnstorlek.

För vår del uppmanar vi barnen att hållas i rörelse, att gå och röra på sig mera under kalla dagar. Påminn era barn att säga om de fryser!

Sidan uppdaterad 11.11.2020